COLUMN

Sta je er eigenlijk wel eens bij stil dat heel veel voedingsmiddelen die we consumeren verdund, vermengd of bewerkt zijn? Je moet vaak eerst iets met een product doen om het eetbaar te maken. Klein voorbeeld: Ik ben gek op koffie. Dat eerste kopje in de ochtend vind ik echt heerlijk! Ik heb een koffiemachine die de bonen eerst fijnmaalt en er dan heet water overheen laat lopen. Die koffiebonen zien er prachtig uit en ruiken heerlijk, maar toch moet er eerst iets mee gebeuren om er een heerlijke dampende kop koffie van te maken. Aan een pure koffieboon heb ik dus niet zo veel.

Terwijl ik hierover nadacht, kwam er een vraag in me op. Wat is er nu eigenlijk van zichzelf wel heel puur? Onze voedingsmiddelen worden bespoten of gemanipuleerd. Fruit wordt een jaar lang in zuurstofarme koelingen opgeslagen. Of het komt uit een ver land en is bewerkt om het langer houdbaar te maken. Dus dat is niet zo puur… Wat dan wel?

Nieuw leven, dacht ik ineens! Ik mocht vijf keer moeder worden. Vijf keer kreeg ik zo’n ieniemienie mooi mensje in mijn armen. En als je daarnaar kijkt dan zie je echt pure perfectie! Wat is nieuw leven mooi en bijzonder. Het bewijs van een perfecte Creator. 

Toch blijven ze niet zo perfect als we zouden willen. Ze groeien op, krijgen weleens ruzie, gaan verkeerde dingen doen en hebben continu aansturing en opvoeding nodig. En als vader of moeder mag je deze taak uitvoeren. Soms met een diepe zucht. Soms met een hoop gemopper. Soms zwaar teleurgesteld. Soms bijna wanhopig. Maar het meest van de tijd toch wel met een enorme bak aan liefde. Ja toch? Liefde is de sleutel in alles wat we doen. Of je nu één, twee, vijf of zeven kinderen op mag voeden, je hebt voor ieder kind afzonderlijk dezelfde liefde nodig om ze met geduld groot te kunnen brengen. Welke liefde ik bedoel? Pure onvoorwaardelijke liefde. Deze liefde is onbewerkt en toch gelijk klaar voor gebruik. En ze smaakt absoluut naar meer.  

Heb je niet genoeg van die liefde, of loop je vast in de opvoeding van je kinderen? Klop dan aan bij Hem die weet wat je nodig hebt. Hij die zelf zo ontzettend veel geduld met jou heeft en overstroomt van liefde. Stop met (te) hard je best doen om iets perfect voor elkaar te krijgen. Durf los te laten. Neem de volgende belofte vandaag als bemoediging mee bij alles wat je doet.

 ‘Schep vreugde in de HEERE, dan zal Hij je geven wat je hart verlangt.’ Psalm 37:4 (HSV)

Ook leuk om te lezen

De lekkerste recepten van
Koken met Esther