COLUMN

December, het laatste blad van je kalender is bereikt. Het is altijd een mooi moment om even terug te kijken op het afgelopen jaar. De jaarlijkse terugblik, je ziet het op tv en hoort het op de radio voorbijkomen, ik houd er zelf ook van.

Als ik terugblik op het afgelopen jaar dan is er veel gebeurd. Verschillende veranderingen in de bezoekregelingen. Wisselende voogden en pleegzorgwerkers. Ouders die niet kwamen opdagen. Ouders die gezinsuitbreiding verwachten. Dreiging aan ons adres. Vergaderingen, besprekingen, meetings. Paspoorten die verlengt moesten worden. Gezag wat werd beëindigd. Ouders die verhuisden, gingen scheiden en weer een nieuwe relatie kregen. Jeugdzorg die ons wel begreep en die ons niet begreep. En natuurlijk de vele mails, belletjes en bezoekjes. 

Mensen vragen me wel eens waarom we aan pleegzorg doen. Als ze soms een klein gedeelte van de bovenstaande lijst mee krijgen dan schrikt het ze af. Vinden ze het heftig, oneerlijk en belachelijk. En eerlijk als ik er zo op terug kijk word ik er ook niet echt blij van. En overvalt me ook een beklemmend gevoel. Daarom moet je dat maar gauw vergeten niet achterom kijken, maar vooruit gaan. Want weet je waar ik het voor doe. Welke terugblik me blij maakt? Deze…..

Pleegzoon Finn slaapt steeds beter in heeft het afgelopen jaar zo’n groei gemaakt. Komt minder vaak naar beneden en is minder bang als hij alleen in bed ligt. Pleegdochter Demi is boven zichzelf uitgestegen. Ze vond het zo spannend, het zwemmen voor haar B diploma, maar ze heeft doorgezet en het toch gehaald. Ze groeit als mens ze is zelfverzekerd en sterk. Pleegdochter Faya doet het steeds beter tijdens de omgangen ze komt er steeds rustiger van terug. Door regelmaat tijdens de omgangen in te brengen en het voorspelbaar te maken wordt het voor haar makkelijker. Ze is zo lief en doet het zo goed in ons gezin. 

Maar een paar succesjes, dingen waar je blij van wordt. Wat fijn is om op terug te kijken. Wat je nieuwe kracht, moed en hoop geeft. Dus mocht je ook terugkijken op het afgelopen jaar, tel dan de zegeningen en niet de zorgen. 

Geschreven door: Amy* (41). 20 Jaar getrouwd met Collin. Ze hebben drie “eigen” kinderen Joy (18) Nicky (16) en Joël (14) en drie pleegkinderen Demi (7), Finn (4) en Faya (3). Ze doen nu 13 jaar aan crisisopvang met de mogelijkheid om te blijven als de kinderen niet terug naar hun eigen ouders kunnen.

*= Alle namen zijn gefingeerd en zijn, vanwege privacyredenen, alleen bekend bij de redactie.

Andere columns van Amy

Koken met Esther