COLUMN

Pleegdochter Faya is aan het stempelen. Ze heeft ons allemaal getekend en we krijgen allemaal een stempel van haar. Een nauwkeurig uitgekozen stempel die volgens haar bij ons past. Ik krijg een blauw konijn. Geen idee waarom maar zij vindt dat het perfect bij mij past.

Hokjes, vakjes 

Mensen stempels geven in hokjes stoppen we houden ervan. Als je buiten het gemiddelde valt, dan krijg je er eentje. Een stempel en vervolgens word je in een hokje gestopt. Ik weet nog toen ik vroeger met mijn kinderen naar het consultatiebureau ging. Zaten ze niet in het groene vak van de curve dan werd er zorgelijk gekeken. Ze waren te dik, te dun, te kort of te lang. 

Iedereen is anders 

Ik zit met mijn zoon Nicky in de auto. Hij drumt met zijn hand op het dashboard. Vandaag is er al een bord gecrasht en heeft hij een fles ranja laten vallen. Hij rent altijd de trap af en heeft ontzettend veel energie. We zijn op weg naar zijn sport in een andere plaats. Hij is namelijk erg goed in zijn sport. Waar anderen ophouden daar gaat hij door. Hij heeft ontzettend veel energie en uithoudingsvermogen en dat maakt hem uniek.

Scholen en hokjes

De leraar van de basisschool kijkt me aan met een blik vol medelijden: ”Nicky heeft erg veel energie, kan moeilijk stil zitten en zich niet goed concentreren. Misschien moet u er eens aan denken om hem te laten testen.”

De leraar van de middelbare school dacht dat hij problemen had met discipline. Ik kreeg een mail met de contactgegevens van een testcentrum speciaal gericht op zijn probleem. Ik lachte inwendig deze jongen heeft ontzettend veel discipline op het gebied van zijn sport, alleen wat minder op het gebied van school.

Geen stempels en hokjes 

Kinderen in hokjes stoppen. En dan heb ik het nog niet eens over onze pleegkinderen. Want met hun verleden worden ze al aangeleverd met heel erg veel stempels en hokjes. Na een tijdje verdwijnen er behoorlijk wat stempels en hokjes. Ik doe niet aan stempelen en kinderen in hokjes stoppen. Ik stop ze in hartjes❤️

Geschreven door: Amy* (41). 20 Jaar getrouwd met Collin. Ze hebben drie “eigen” kinderen Joy (18) Nicky (16) en Joël (14) en drie pleegkinderen Demi (7), Finn (4) en Faya (3). Ze doen nu 13 jaar aan crisisopvang met de mogelijkheid om te blijven als de kinderen niet terug naar hun eigen ouders kunnen.

*= Alle namen zijn gefingeerd en zijn, vanwege privacyredenen, alleen bekend bij de redactie.

Andere columns van Amy

Koken met Esther