COLUMN

Ik moet eerlijk zeggen dat ik er niet zo enorm op zat te wachten. De zomervakantie, weer iedereen thuis. Maar nu het eenmaal zover is en de “alle kinderen thuis door Corona” periode al maanden geleden lijkt, zie ik er stiekem wel weer naar uit.

Even niets moeten
Wat moeten we vaak toch veel als moeders zijnde. Gymtassen, speelafspraken, sporten en zwemlessen. Ondertussen nog opruimen, eten koken, tranen drogen, huiswerk maken en niet te vergeten de was! Daarom is de vakantie zo lekker, even niks moeten. Met iedereen thuis om je heen en weinig tijd voor jezelf dat dan wel weer. Sommige moeders veranderen in een compleet animatie team tijdens de vakantie en houden hun kinderen constant bezig. Ik ben van mening dat het goed is als ze zich soms vervelen. Daar krijgen ze niets van. Net als ruzie maken dat hoort er gewoon bij in een vakantie. Chagrijnig zullen ze ook zijn. De bedtijden zijn vaak wat later en daar moeten ze vooral in het begin even aan wennen. 

Enkele voorbeelden uit de praktijk

Vervelen
Pleegzoon Finn komt demonstratief bij me staan. “Ik verveel me en jij moet met mij spelen”. Ik antwoord: “ Ik zie dat je het vervelend vind dat je je verveeld maar ik ga niet met je spelen”. Ondertussen pak ik de bak playmobil en zet die op de grond voor hem. Demonstratief met zijn armen over elkaar blijft hij op de bank zitten. Dit houdt hij een kwartier vol en vervolgens speelt hij de hele middag samen met de andere kinderen met de playmobil. Missie geslaagd.

Ruzie
Vanaf het moment dat ze hun ogen open doen is er ruzie. Het maakt niet uit met wie, op welke locatie of om welke reden. Ze verzinnen elke keer een reden om ruzie te maken. Ook maakt het niet uit of ik nu kalm, boos of verdrietig reageer. Vandaag is het thema “ruzie maken” bij de kinderen.

Geduld
Ik begon vol goede moed deze morgen. Ik heb al 2 kinderen geduldig behandeld terwijl ze niet wisten welke kleren ze aan moesten. Vervolgens heb ik geduldig gereageerd op het feit dat de chocoladepasta op was en dat de nodige reacties gaf. Ook geduldig gebleven toen er een speelafspraak werd afgezegd waardoor pleegdochter Demi in tranen uitbarstte. Ook geduldig gebleven toen onze pleeghond was weggelopen en ik de hele buurt af kon zoeken. Uiteindelijk bleek hij opgesloten te zitten in onze schuur. Toen bij het avondeten de kritiek op mijn (bij 32 graden!) bereide maaltijd werd gegeven was het op. Gewoon hartstikke op, mijn geduld. Ik snauwde dan eten jullie maar niets stond op van tafel en ben lang op de wc gaan zitten. Om verdrietig te zijn om mijn boze uitbarsting en om weer tot rust te komen. Om vervolgens een welgemeend “sorry” te zeggen tegen de ineens super lieve en gehoorzame kinderen.

Wees lief voor jezelf 
Lieve moeders leg de lat niet te hoog voor jezelf deze zomervakantie. Wees lief voor jezelf. Droom niet te veel over lang uitslapende, gezellig spelende en altijd vrolijke kinderen. De altijd geduldige, lieve luisterende, beschikbare moeder zijn lukt je vast ook niet. Wees lief voor jezelf dan kun je ook lief zijn voor je gezin. Weet dat je geliefd bent en dat er een Hemelse Vader is die elke dag alles geeft wat je nodig hebt als je er om vraagt. Alles ligt bij Hem klaar om jou en je gezin een fantastische zomervakantie te bezorgen. En het allerbelangrijkste weet dat je elke keer weer opnieuw mag beginnen bij Hem. Hij ziet het elke dag weer met jou en je kinderen zitten.

Fijne zomervakantie supermoeders geniet ervan! 

Geschreven door: Amy* (41). 20 Jaar getrouwd met Collin. Ze hebben drie “eigen” kinderen Joy (18) Nicky (16) en Joël (14) en drie pleegkinderen Demi (7), Finn (4) en Faya (3). Ze doen nu 13 jaar aan crisisopvang met de mogelijkheid om te blijven als de kinderen niet terug naar hun eigen ouders kunnen.

*= Alle namen zijn gefingeerd en zijn, vanwege privacyredenen, alleen bekend bij de redactie.

Andere columns van Amy

Koken met Esther