Soms kan het plannen van te veel taken op een dag je zo druk maken, dat je de vrede verliest. De dagen dat je niet werkt en de huishoudelijke taken gedaan moeten worden, lopen de kinderen je in de weg en loop je boos en gefrustreerd rond. Het is daarom wijs om aan het begin van de dag je taken goed te plannen, zodat je kinderen de aandacht krijgen die ze nodig hebben. Anders voel je je daar weer schuldig over… Mijn vriendin werkt op haar vrije dag keihard in haar grote huis, maar plant ’s morgens van 10 tot 11 uur een rustpauze in waarin ze kan lezen of spelen met de kleintjes en zelf ook een kopje thee kan drinken. Zo ook ’s middags en als de grote kinderen uit school komen. Tussendoor weten ze zichzelf te vermaken (of niet, vervelen mag ook), maar zo lopen haar vrije dagen bijna altijd gesmeerd. Hier leer ik van als niet-gestructureerde moeder. En ik heb ontdekt dat het mij zelfs ruimte geeft om mijn ‘to-do-list’ los te laten en om positief te blijven. Kinderen hebben meer aan een stabiele moeder die vrede in haar hart en hoofd ervaart dan aan een moeder die continu stress ervaart omdat ze nog zoveel moet doen. De vrede bewaren begint bij het maken van de juiste keuzes. Het vraagt zeker om een duidelijke planning als je het gevoel hebt nergens aan toe te komen. Maar probeer je werk te verdelen over de week/maand en plan niet te veel op een dag. Je dag beginnen met Hem, in de rust, en je planning van de dag aan Hem voorleggen, zal in eerste instantie al een groot verschil maken. Psalm 5:4 zegt: ‘In de morgen leg ik het U voor en wacht…’ Zijn shalom (vrede, veiligheid, gezondheid, heelheid, compleet zijn) gewenst, lieve mama. GEBED: Dank U, Heer, voor deze praktische tips voor deze nieuwe dag. Help mij vandaag en de dagen die gaan komen om de vrede in mijn hart en hoofd te bewaren. In Jezus’ naam. AMEN.